Specialistische behandelingen


Reumatische voeten

De voeten van de reumapatiënten hebben extra zorg nodig, doordat hun voeten kwetsbaarder zijn dan de voeten van gezonde mensen. Als reumapatiënt is het dan ook belangrijk om jouw voeten zelf goed te verzorgen, dit kun je doen door de volgende maatregelen te nemen:

  • Blijf in beweging en doe dagelijks enkele oefeningen om de gewrichten in jouw voeten soepel te houden (‘rust roest’). Ook beweging als fietsen en wandelen kan al een hoop verschil maken, het houdt jouw spieren in conditie.
  • Draag sokken van wol of katoen, bij voorkeur zonder naad.
  • Droog jouw voeten goed af na het douchen of baden, met name tussen de tenen.
  • Wanneer je last hebt van ontstoken gewrichten in de voet of enkel, kun je een kort warm voetbad nemen.
  • Knip jouw nagels recht af en niet te kort, zo voorkom je ingegroeide teennagels.

Als je reumapatiënt bent, kun je je voeten laten verzorgen door een medischte pedicure. De medische pedicure zorgt er niet alleen voor dat jouw voeten in goede conditie blijven, maar kan jou ook voorzien van advies op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en schoeisel. Daarnaast weet de medische pedicure ook wanneer het nodig is om door te verwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut, zodat jij de zorg krijgt die je nodig heeft. Als je als reumapatiënt naar een medisch pedicure gaat, dan kun je in enkele gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van (een deel van) de behandelingskosten. Informeer van te voren bij jouw zorgverzekeraar.